Nature's Power

Selfcare, make it your own top-one priority

Self-care: waarom goed voor jezelf zorgen van levensbelang is

Als je echt lekker in je vel wilt zitten, zit er maar één ding op: structureel aandacht geven aan jezelf. Ofwel: self-care prioriteit geven en een onderdeel maken van je dagelijkse gewoonten. Self-care? Klinkt misschien wat overdreven, maar het is cruciaal wanneer je lekker in je vel wilt zitten en wilt leven vanuit ontspanning. In dit artikel lees je wat self-care precies is en waarom het zo belangrijk is om het een structureel onderdeel van je dagelijkse leven te maken.

Self-care wat is dat eigenlijk?

Je hoort de term steeds vaker vallen. Self-Care. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Het is heel simpel: goed voor jezelf zorgen op een liefdevolle manier en daarmee je eigen welzijn voorop zetten. Het gaat er eigenlijk om dat je zo lief voor jezelf bent, als je ook voor anderen bent. Want, zoals we allemaal wel weten: je kunt pas voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Compassie voor jezelf

Als je constant druk en gestrest bent, kun je bijna niet genieten van een feestje met vrienden, de lunch met collega’s of die yogales. Het weerhoudt je van het afvinken van je to-do lijsten en heeft geen nut. Althans, zo kan het voelen. Het tegendeel is echter waar. Alles begint bij ontspanning en goed voor jezelf zorgen. Compassie tonen voor jezelf en op tijd naar jezelf en je lichaam luisteren zorgen ervoor dat jij kunt zijn wie je echt bent in plaats van wie je denkt te moeten zijn. Juist als je tijd en aandacht aan jezelf besteedt zal je vol energie in het leven staan en dat heeft invloed op alles: je relaties, je werk, je emoties, je spirituele ontwikkeling en je gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om het een structureel onderdeel van je leven te maken.

De voordelen van self-care

Self-care beschermt je tegen het krijgen van een burn-out, vergroot je vermogen om stress op afstand te houden en het zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en dus efficiënter werkt. Hoe meer je self-care integreert in je leven des te meer invloed heeft het op alles. De meeste self-care activiteiten hebben een positieve invloed op het zenuwstelsel en daardoor op je immuunsysteem waardoor je griep, verkoudheid, ziektes en stress op afstand houdt. Als je echt gaat luisteren naar je behoeftes en goed voor jezelf gaat zijn, stuur je positieve seintjes uit het universum in en naar je onderbewuste. Je gaat jezelf op waarde schatten waardoor je zelfvertrouwen groeit en je beter in staat bent om je grens aan te geven. En door bewust lief te zijn voor jezelf, “dwing” je jezelf om na te denken over wat je echt wilt. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat inspireert je echt? Wat heb je nodig om je goed te voelen? Self-care maakt je zelfbewuster en dat kan je leven enorm verrijken omdat je weer kiest voor wat je echt wilt in plaats van wat je denkt dat je moet.

Self-care als onderdeel van je lifestyle

Hoe doe je aan self-care? Er zijn veel verschillende manieren waarop je self-care activiteiten kunt integreren in je leefstijl. Zo kun je op verschillende niveaus aan self-care doen. Onder andere op emotioneel, fysiek, spiritueel en sociaal vlak. Het kan zijn dat je een druk en stressvol leven hebt en wat weerstand voelt bij het begrip self-care en weer wat “moeten ”doen. Zie deze tips als uitnodiging om te onderzoeken wat het je kan brengen. Geef het gewoon eens een maand een kans. Begin klein en blok 15 minuten per dag in je agenda af om aan self-care te doen. 15 minuten waarop jij aandacht aan jezelf besteedt. Elke dag, zonder uitzondering. Onderzoek op welke thema’s jij het meeste behoefte hebt aan self-care. Deze self-care ideeën helpen je op weg:

 • Mediteer
 • Doe Ademhalingsoefeningen
 • Drink elke dag minimaal 2 liter water
 • Beweeg
 • Zoek de natuur op
 • Dans op je favoriete muziek
 • Smeer je in met een heerlijke body olie
 • Masseer je buik en je benen
 • Neem een massage
 • lees een goed boek of luister een mooie podcast
 • Schrijf in je dagboek
 • Ga naar yoga
 • Maak een heerlijke gezonde maaltijd voor jezelf
 • Neem een bad

Het belangrijkste is dat je doet waar je op dat moment behoefte aan hebt en wat je ontspanning en rust geeft.